Ciekawostki

Chcesz wiedzieć więcej na temat ryb, które serwujemy?
Kliknij w obrazek i odkryj coś nowego!

Pstrąg

W Europie od nazwy tej ryby wzięła swoją nazwę tzw. „kraina pstrąga”. To odcinek rzeki zaczynający się u źródła – z zimną, czystą wodą i kamienistym dnem.

Makrela

Makrele żyją w wielkich ławicach, a ich poruszanie się przypomina synchroniczny balet. W Europie idealnym miejscem do obserwacji ich stad są wody Norwegii.

Dorsz

Czy ryba może ułatwić rozwój państw i państewek? Może. Dorsz był od wieków jedną z podstaw diety społeczeństw, żyjących na północnych wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego, a łowienie tych ryb stanowiło jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki.

Łosoś

Uwielbiamy tę rybę przede wszystkim za jej walory odżywcze – w tym przede wszystkim najwyższą zawartość kwasów Omega-3 i Omega-6, tak wychwalanych przez dietetyków.

Sum

W przeciwieństwie do większości ryb, sum może oddychać nie tylko tlenem rozpuszczonym w wodzie, ale także – gdy w samym zbiorniku jest go zbyt mało – powietrzem atmosferycznym.

Projekt i realizacja ©Brandglow